Værd at vide

Værd at vide om teleslynger

Der er meget, det er værd at vide om teleslynger – særligt hvis man planlægger at installere et teleslynge- eller højttaleranlæg.

Vi har samlet en række af de vigtigste bestemmelser, krav og standarder på området, så du kan klæde dig på til at træffe kvalificerede valg.

Du kan blandt andet få indsigt i Bygningsreglementets bestemmelser vedrørerende tilgængelighed i nye byggerier.
Du kan også læse, hvad Kirkeministeriet skriver om tilgængelighed i Folkekirken.
IEC (International Electrotechnical Commission) stiller en række krav til teleslyngeanlæg. Dem kan du læse om her.
IEC står også bag en metde til vurdering af taleforståeligheden i et anlæg. Den hedder STI (Speech Transmission Index) og du kan læse om den her.
Akustiker Eddy Bøgh Brixen har skrevet en tekst om god lyd og værdien af et godt højttaleranlæg. Den er tilgængelig her.
Endelig har vi lavet en kort oversigt over de krav og standarder, man som minimum bør orientere sig i, når man planlægger installationen af et teleslyngeanlæg.

Det drejer sig om:

BYGNINGSREGLEMENTET:

Bygningsreglementets bestemmelser indbefatter eksempelvis forsamlingshuse, kirker, biografer, koncertsale og andre offentligt tilgængelige bygninger.

IEC 60118-4:2015

IEC 60118-4 er en standard for teleslynger udarbejdet af International Electrotechnical Commission og definerer den standard en teleslynge som minimum bør leve op til.
IEC 60118-4 kan anvendes på alle teleslyngeanlæg, som fungerer ved hjælp af et magnetfelt, og specificerer kravene til feltstyrken i en teleslynge, hvilket sikrer et tilfredsstillende forhold mellem lydsignal og støj uden unødig belastning af høreapparatet. Standarden specificerer også et minimum for frekvensgang, hvilket sikrer lydkvaliteten og taleforståelsen.

KIRKEMINISTERIETS CIRKULÆRE OM TILGÆNGELIGHED I FOLKEKIRKEN:

På Kirkeministeriets hjemmeside kan man finde en checkliste for handicaptilgængelighed, som kan anvendes ved de årlige syn samt ved provstesyn. Derudover findes en anvisning til brug ved udarbejdelse af handlingsplaner og forbedringer.

Den samlede oversigt over krav og standarder kan du finde her.