Viden om teleslynge

Vi har samlet viden om teleslynge samt en række af de vigtigste bestemmelser, krav og standarder på området. Dermed kan du blive klædt på til at træffe kvalificerede valg.

Du kan blandt andet få indsigt i Bygningsreglementets bestemmelser vedrørende tilgængelighed i nye byggerier. Det er også muligt at læse, hvad Kirkeministeriet skriver om tilgængelighed i Folkekirken.

IEC (International Electrotechnical Commission) stiller en række krav til teleslyngeanlæg. Dem kan du læse om her. IEC står også bag en metode til vurdering af taleforståeligheden i et anlæg. Den hedder STI (Speech Transmission Index), og du kan læse om den her.

Akustiker Eddy Bøgh Brixen har skrevet en tekst om god lyd og værdien af et godt højttaleranlæg. Den er tilgængelig her.

Endelig har vi lavet en kort oversigt over de krav og standarder, man som minimum bør orientere sig i, når man planlægger installationen af et teleslyngeanlæg.

Det drejer sig om:

Bygningsreglementet

Bygningsreglementets bestemmelser indbefatter eksempelvis forsamlingshuse, kirker, biografer, koncertsale og andre offentligt tilgængelige bygninger.

IEC 60118-4:2015

IEC 60118-4 er en standard for teleslynger udarbejdet af International Electrotechnical Commission og definerer den standard, en teleslynge som minimum bør leve op til. Den kan anvendes på alle teleslyngeanlæg, som fungerer ved hjælp af et magnetfelt, og specificerer kravene til feltstyrken i en teleslynge, hvilket sikrer et tilfredsstillende forhold mellem lydsignal og støj uden unødig belastning af høreapparatet. Standarden specificerer også et minimum for frekvensgang, hvilket sikrer lydkvaliteten og taleforståelsen.

Kirkeministeriets cirkulære om tilgængelighed i folkekirken

På Kirkeministeriets hjemmeside kan man finde en checkliste for handicaptilgængelighed, som kan anvendes ved de årlige syn samt ved provstesyn. Derudover findes en anvisning til brug ved udarbejdelse af handlingsplaner og forbedringer.

Den samlede oversigt over krav og standarder kan du finde her.